Výživa pre športovcov v pubertálnom veku, diel druhý

Vyziva pre sportovcov v pubertalnom vekuAko som v minulom článku zhrnul, budem primárne hovoriť o zdravej výžive pre športovcov v pubertálnom veku. No nie iba pre nich. Dnes však začnem práve vhodným stravovaním pre športovcov. 

Na začiatku by som chcel povedať, že toto stravovanie z vás neurobí zo dňa na deň olympionika. Táto informácia je veľmi dôležitá, pretože niektoré portály tvrdia opak. Problém je, že v mladom veku sme veľmi ľahko ovplyvniteľní. Zákonite tak prichádza demotivácia, ktorá pramení z nulových výsledkov. Na pokrok v športe je potrebná trpezlivosť a čas ako na všetko. Na to som prišiel náročnou cestou aj ja. No odbieham od témy. 

Pri zdravej výžive si každý predstaví ovocie a zeleninu. Nemusí to byť pravda, aj keď je to základ tejto témy. Do zdravej výživy patrí aj živočíšna výroba alebo doplnky stravy. 

Rozdelil by som to na 3 hlavné skupiny:
Ovocie a zelenina
Živočíšna výroba a mliečne výrobky
Zdravé doplnky stravy 

Chápem, že nie každý s týmto súhlasí. Predovšetkým kvôli vlastným stravovacím návykom alebo na základe vlastného presvedčenia. Niektorí sú vegetariáni, vegáni, alebo praktizujú iné druhy špeciálneho stravovania, čo podľa môjho názoru a predovšetkým názoru odborníkov počas dospievania nie je vhodné.  

Samozrejme, to, že niekto nemôže konzumovať lepok alebo laktózu, je niečo úplne iné. Dobrou správou je, že aj po vyradení niektorých zložiek potravy môžete byť efektívni.

Do tejto témy patrí aj pravidelná strava. Alebo správne množstvo vody vypitej počas dňa.

 

Ako sa hovorí, raňajky sú hlavné jedlo dňa. Je to pravda, počas raňajok by sme mali zjesť 30 percent nášho denného príjmu. Počas olovrantu 10 percent. Počas obeda 20 percent. Na desiatu si dať 10 percent. Prvá večera by mala obsahovať 20 percent. A druhá večera 10 percent denného príjmu potravy.

Prečo by to takto malo byť a ako sa ideálne v daných časoch stravovať, budem analyzovať v samostatnom článku. 

 

Veľmi dôležitý je správny pitný režim. Len stravovanie bez správneho pitného režimu fungovať nebude. Tomu sa však chcem venovať samostatne. Zásadné je, že každý človek by mal vypiť 2,5 litra tekutín denne. Najideálnejšie je nepiť žiadne sladené nápoje. No o tom nabudúce.

Späť do obchodu