Raňajky sú hlavným jedlom dňa, diel tretí.

Ako som spomínal v minulom článku, dôležité je rozdelenie stravy do 5 jednotiek. Tie sú raňajky, desiata, obed, olovrant a večera. No ako som spomínal, chcel by som sa venovať rozdeleniu tohto stravovania podrobnejšie. Preto v dnešnom článku vám predstavím ideálne potraviny a jedlá.

Už v minulom článku som spomínal, že raňajky sú hlavným jedlom dňa. Prečo tomu tak je alebo možno aj nie je, sa vám pokúsim dnes povedať. Samozrejme, nemôžeme zabudnúť ani na zvyšok stravovania. No začneme raňajkami a desiatou. V ďalšom článku preberieme ostatné.

Začnem tým, prečo vlastne sú raňajky tak dôležité. Treba však dodať, že pri výbere raňajok musíme brať ohľad na to, jaký druh výkonu alebo činnosti nás čaká. Je dobré rozlišovať, či máme zápas, voľný deň alebo školu.

Prečo to hovorím? Pretože keď máme zápas, tak si dáme niečo ľahšie s väčším obsahom sacharidov ako keď ideme do školy, kde si dáme ťažšie raňajky.

Určite si hovoríte, prečo by som nemohol mať jedné raňajky, ktoré jem každý deň. Samozrejme, môžete. No keďže sme športovci a snažíme sa urobiť všetko preto, aby sme dosiahli čo najväčšiu efektivitu a pokrok vo všetkom, čo robíme, tak je veľmi dobré upravovať jedálniček podľa toho, čo nás čaká.

Začal by som rozdelením na 2 hlavné kategórie:

1. Deň so športovým výkonom.
2. Deň bez športového výkonu.

Počas dňa so športovým výkonom je vhodné zvoliť ľahšie raňajky, ktoré obsahujú väčšie množstvo sacharidov. A taktiež nesmieme zabudnúť na dostatočnú hydratáciu. Preto by som zvolil niečo takéto:

1. Kaša s banánom a medom: uvarená kaša s nakrájaným banánom a medom na osladené.
2. Toast s džemom: plátok celozrnného toastu s vrstvou džemu.
3. Müsli s jogurtom a ovocím: Müsli zmiešané s jogurtom a čerstvým ovocím, ako sú jahody, banány a hrozno.
4. Palacinky s javorovým sirupom: Palacinky z pšeničnej múky podávané s javorovým sirupom.
5. Croissanty s džemom: čerstvé croissanty s marhuľovým alebo jahodovým džemom.

Raňajky, keď nemáme športový výkon v podobe zápasu alebo súťaže, by som zvolil ťažšie, pretože nepotrebujeme niečo ľahko stráviteľné a ľahké pre tráviaci systém. Môžeme zvoliť niečo ťažšie, čo nám bude dodávať energiu dlhšie. Preto by som zvolil niečo takéto:

1. Vajcia so špenátom a celozrnným toastom: omeleta s nasekaným špenátom a plátkom celozrnného toastu.
2. Kaša s orechmi a banánmi: uvarená kaša s plátkami banánov a posypaná orechmi (napr. mandľami, lieskovými alebo vlašskými).
3. Avokádový toast s lososom: plátok celozrnného toastu s vrstvou avokáda a plátkom lososa.
4. Smoothie s orechmi a mliekom: smoothie z mlieka (alebo rastlinnej alternatívy), banánu, orechov (napr. lieskových alebo mandlí) a štipky škorice na dochutenie.
5. Celozrnné palacinky so syrom a ovocím: celozrnné palacinky podávané so syrom (napríklad tvarohom) a čerstvým ovocím (napríklad jahodami alebo čučoriedkami).

Takto by som zhrnul tému raňajok. V ďalších článkoch sa budem venovať ďalším témam.

Dúfam, že som vás zaujal alebo pomohol. A tešíme sa v ďalšom článku.

 

Späť do obchodu