CVIKLA - LEPŠIA VÝKONNOSŤ, VYŠŠIA VYTRVALOSŤ

931large.jpg

 

Červená repa, cvikla alebo po latinsky Beta vulgaris je koreňová zelenina, ktorá by nemala chýbať na vašom stole. Vysoké množstvo vitamínov, minerálov a ďalších látok radí túto zeleninu medzi superpotraviny. Cvikle a aj šťave z cvikly sa pripisuje množstvo zdravotných benefitov, medzi ktoré patrí hlavne zlepšenie cirkulácie krvi , zníženie krvného tlaku a zvýšenie výkonnosti pri športe.

Cvikla – liek

Cvikla sa na naše územie dostala zo severoafrického prostredia a Stredomoria. Prvé zmienky o nej pochádzajú z Babylónie a sú staré viac ako 3000 rokov. V starom Ríme sa cvikla stala súčasťou jedálneho lístka, ale len jej listy. Koreň používali liečitelia a jedol sa ako liek. Neskôr sa cvikla dostala do celej Európy a dnes ju už poznáme všetci.

Najčastejšie sa konzumuje repa, koreň cvikly čo je dosť na škodu, keďže aj listy červenej repy obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok.

Nutričné hodnoty cvikly

88% cvikly tvorí voda, preto sa často môžete stretnúť s cviklovou šťavou. Okrem toho táto zelenina obsahuje

-         43 kalórií

-         1,6 g bielkovín

-         9,6 g sacharidov

-         6,8 g cukrov

-         2,8 g vlákniny

-         0,2 g tukov

Cvikla obsahuje aj Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny.

Červená repa je bohatým zdrojom vitamínov ( B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, C, E a K) a minerálov (draslík, sodík, fosfor, horčík, vápnik, zinok, mangán, železo, meď, selén)

emma-jane-hobden-lFxgx7Snyfw-unsplash.jpg

Rastlinné zlúčeniny

Vitamíny a minerály nie sú všetko čo v tejto zelenine nájdete. Obsahuje zlúčeniny, ktoré kladne vplývajú na organizmus

Betanín

Farbivo, vďaka ktorému má cvikla červenú farbu. Predpokladá sa, že betanín priaznivo vplýva na ľudský organizmus vo viacerých smeroch.

 

-         antioxidant – zachytáva voľné radikály v organizme

-         vykazuje génovo-regulačnú aktivitu

-         zabraňuje oxidácii LDL (zlého cholesterolu)

-         zabraňuje poškodeniu DNA

-         bráni kôrnateniu tepien

Vulgaxantín

Žlté alebo oranžové farbivo, ktoré sa nachádza v žltej a aj červenej repe. Funguje ako antioxidant a má aj protizápalové účinky.

Anorganické dusičnany

Tieto látky sa nachádzajú vo veľkom množstve v listovej zelenine a samozrejme aj v červenej repe. Zdá sa, že práve pre túto látku má cvikla taký úspech u športovcov. Cvikla obsahuje veľké množstvo rôznych dusičnanov (dusičnany, dusinaty a aj oxid dusnatý). 

Strava bohatá na dusičnany môže mať na organizmus pozitívny vplyv ako napríklad zníženie hladiny krvného tlaku, zlepšenie okysličovania, zvýšenie výkonu, zlepšenie kognitívnych funkcií a veľa ďalšieho.

Anorganické dusičnany sa v tele premenia na oxid dusnatý, ktorý je najčastejšie spájaný so znižovaním krvného tlaku. Oxid dusnatý v cievach, tepnách a vlásočniciach vysiela okolitým svalovým bunkám signál, na základe ktorého sa uvoľnia. Svalové bunky okolo tepien sa uvoľnia, cievy sa rozšíria a krvný tlak poklesne. Zároveň sa zlepší prietok krvi a zlepší sa okysličovanie orgánov.

photo-1522859232762-5c42047b6675.jpg

Vplyv cvikly na organizmus

Cvikla má na ľudský organizmus množstvo priaznivých účinkov. Kyselina listová (B 9) podporuje krvotvorbu a hrá dôležitú úlohu pri vývoji plodu v maternici, vitamíny (hlavne vitamín C) zlepšuje imunitu, betanín môže stimulovať činnosť pečene, udržuje cievy priechodné a zabraňuje zachytávaniu usadenín na ich stenách atď. Červená repa má na organizmus množstvo pozitívnych účinkov a práve preto sa dostala do pozornosti vedcov, lekárov a ďalších odborníkov na celom svete.

Nízky krvný tlak

Vysoký krvný tlak poškodzuje cievy a srdce. Cvikla, vďaka vysokému obsahu anorganických dusičnanov môže znížiť krvný tlak.  Podľa viacerých štúdií cvikla (alebo šťava z cvikly) môže na pár hodín znížiť krvný tlak o 3 – 10 mm Hg. Ide ale len o dočasný účinok. Vyššie hladiny dusičnanov zostávajú v organizme približne 6 hodín a presne toľko trvá aj dočasné zníženie tlaku.

Cvikla môže znížiť krvný tlak, ale nie každému. Zatiaľ sa jej účinok znižovať tlak nepotvrdil u ľudí s vysokým krvným tlakom.

Zníženie cholesterolu

Dávnejšie výskumy preukázali, že užívanie extraktu z cvikly po dobu 2 týždňov môže znížiť hladinu celkového cholesterolu (zlého, dobrého a aj triglyceridov).

 

Chronický zápal

Betalaín je jednou z množstva zdraviu prospešných látok v cvikle. Doterajšie výskumy (na zvieratách) potvrdzujú ich možné protizápalové účinky. Zdá sa, že cvikla by mohla znižovať aj chronický zápal. Stále sú ale potrebné ďalšie testy.

Zlepšenie kognitívnych funkcií

Zníženie duševných a kognitívnych funkcií vekom je prirodzené. V horších prípadoch môžu viesť k demencii.  Dusičnany v cvikle môžu tento proces spomaliť prípadne zastaviť. Zvyšujú a zlepšujú prietok krvi do mozgu.

Účinky cvikly sa preukázali na zlepšení prietoku krvi do predného laloku mozgu. Táto oblasť je okrem iného zodpovedná za rozhodovanie, uvažovanie a posudzovanie. Aj keď testy preukázali účinnosť cvikly  znižovať riziko vzniku demencie a zlepšovať kognitívne schopnosti o 4% sú potrebné  ďalšie výskumy.

monika-grabkowska-vCyWfv3YjM0-unsplash.jpg

Chudnutie

Červená repa obsahuje bielkoviny a aj vlákninu, živiny, ktoré prispievajú k udržaniu zdravej hmotnosti. Vláknina znižuje chuť do jedla, je dôvodom, prečo sa pocit sýtosti dostaví skôr než sa najete „do prasknutia“ a zároveň spomaľuje vyprázdňovanie, čím  odďaľuje pocit hladu a vy sa cítite dlhšie sýti.

Cvikla má málo kalórií a veľa vody čo je výborné pri chudnutí.  Ak ju pri redukčnej diéte zaradíte do jedálnička získate potrebné živiny a zvýši sa vaša vytrvalosť a výkonnosť pri cvičení. 

Využitie pre pacientov s kardiovaskulárnymi chorobami

Predpokladá sa, že cvikla by mohla priaznivo ovplyvniť zdravotný stav pacientov s kardiovaskulárnymi chorobami. Zlepšenie okysličovania, cirkulácie krvi a vyššia produkcia energie by mohli zlepšiť ich životný komfort.

Zvýšenie výkonu

Po cvikle, cviklovej šťave a produktoch, ktoré obsahujú cviklu čoraz častejšie siahajú športovci. Tejto zelenine sa v oblasti športu pripisujú priam zázračné účinky. Ako pôsobí cvikla na organizmus športovca?

Cvikla, konkrétne dusičnany, ktoré obsahuje môžu zvyšovať fyzickú vytrvalosť hlavne pri vytrvalostných cvičeniach s vysokou intenzitou. Dusičnany v krvi znižujú spotrebu kyslíka v krvi pri cvičení. Ako je to možné sa zatiaľ nevie. Vplývali ale na mitochondrie, čo sú bunkové orgány, ktoré vyrábajú energiu pre bunku. Zvýšila sa tak tvorba energie a znižovala sa spotreba kyslíka.

Testy, ktoré sa ohľadom zvýšenia vytrvalosti robili potvrdili účinnosť cvikle. Účastníci výskumu odbehli 5 km na bežiacom páse 75 minút po konzumácii cvikly.  Druhých 5 km odbehli po konzumácii placeba. Výsledky štúdie hovoria jasne v prospech červenej repy. Účastníci bežali rýchlejšie, pocit únavy sa u nich dostavil neskôr.

Podobných štúdií sa vykonalo viacero. Zamerali sa hlavne na vysoko intenzívne, vytrvalostné a silové športy. Konzumácia červenej repy (alebo šťavy z nej) zvýšila vytrvalosť a predĺžila čas do vyčerpania športovcov pri cvičení.

Konzumácia 0,5l cviklovej šťavy denne počas 6 dní predĺžila čas cvičenia do vyčerpania o 15 až 25% (vysoko intenzívne cvičenia). Celkový výkon účastníkov štúdie sa zlepšil o cca 2%.

Zdá sa, že práve vyššia hladina dusičnanov zlepšuje vytrvalosť,  zvyšuje energiu a znižuje únavu. Najvyššia hodnota dusičnanov v krvi je po 2 – 3 hodinách od vypitia cviklovej šťavy. Preto je dobré si to vypočítať a užiť šťavu 2 - 3 hodiny pred cvičením alebo súťažou.

Ohľadom cvikly a jej účinkov na zdravie sa urobilo, robí a aj bude robiť ešte veľa výskumov. Pokiaľ by ale neboli jej účinky také aké sú nedostala by sa do pozornosti vedy. Cvikla je bežná potravina, ktorá  ak vám nepomôže určite vám neublíži. Pri jej konzumácii platí to isté čo pri inej zelenine alebo ovocí. Najviac živín má v surovom stave. Pokojne ju môžete ale jesť aj tepelne upravenú. Množstvo živín, ktoré v repe sú sa tepelnou úpravou zníži. Ak vám surová červená repa nie je po chuti  skúste cviklovú šťavu.

Ak ťa čaká veľký súboj a v ňom veľa súperov

daj si Monk Breakfast s cviklou a všetkých necháš za sebou.

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20951824/  

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21284982/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23596162/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21284982/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21968645/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22882425/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19748594/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25178819/

https://www.healthline.com/nutrition/foods/beetroot

https://www.medicalnewstoday.com/articles/277432#nutrition

https://cs.wikipedia.org/wiki/Betanin

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-306/beet

https://www.netmeds.com/health-library/post/the-incredible-health-benefits-of-adding-beetroot-to-your-diet

Späť do obchodu