Ostropestrec mariánsky

7BB1A174-6E6C-4F4D-94A1-AAEF6C68DAB0
 

Nie je bodliak ako bodliak, Silybum marianum, Ostropestrec mariánsky alebo jednoducho pestrec. Je to rastlina pochádzajúca zo Stredomoria, vyskytuje sa v Malej a Juhozápadnej Ázii a na Kanárskych ostrovoch. Je typická s fialovými kvetmi ako náš bodliak.

Oproti nášmu bežne sa vyskytujúcemu bodliaku, je tento druh masívnejší a vyšší. V tunajších končinách ho okrem pestovania na komerčné účely v domácnostiach pestujú aj ako okrasnú rastlinu.

Pestrec sa považuje za burinu, ale rastlina je hlavne pestovaná a využívaná pre jej pozitívne účinky na zdravie.

Na čo sa používa Pestrec Mariánsky ?

Okrem spomínaného využitia ako okrasnej rastliny, primárne jeho využitie vyplýva z obsahu účinných látok v ňom. Je bohatý najmä na silymarín, ktorý sa používa pri liečení pečene.

Silymarín sa ďalej využíva v medicíne a pri výrobe výživových doplnkov pre ochranu pečene.

Glutatión

Silymarín, aktívna zložka ostropestreca mariánskeho, je antioxidant, ktorý môže chrániť pred vyčerpaním glutatiónu. Ten je mimoriadne užitočný pri prevencii vzniku chorôb. Glutatión sa prirodzene vyskytuje v ľudskom tele, ako aj v niektorých rastlinách, hubách a riasach.

Glutatión pomáha v boji proti oxidačnému stresu, ktorý vedie k chorobám ako rakovina, cukrovka, srdcové choroby a neurodegeneratívne choroby.

V ľudovom liečiteľstve sa používal aj pri nedostatku materského mlieka, liečbe žltačky a poruchy žlče

Ľudstvo má s pestrecom skúsenosti už viac ako 2 000 rokov. Rastlina je pôvodom z oblasti Stredozemného mora a je členom rodiny rastlín Asteraceae, ktorá zahŕňa aj ďalšie rastliny, ako sú slnečnice a sedmokrásky. Grécky lekár a botanik Dioscorides ako prvý opísal liečivé vlastnosti pestreca mariánskeho už v roku 40 po Kr.

V angličtine Milk Thistle dostal svoj názov od mliečno-bielej tekutiny, ktorá po rozdrvení vyteká z listov rastliny. Listy rastliny majú tiež bodkovaný biely vzor, ​​vďaka ktorému vyzerajú, akoby boli namočené do mlieka.

Aké sú zdravotné prínosy pestreca mariánskeho ( Silybum marianum) ?

Antioxidanty a Pestrec Mariánsky

Obsahuje vitamíny, antioxidanty ako sú vitamín E alebo vitamín C , ktoré pomáhajú bojovať proti poškodeniu voľnými radikálmi a spomaľujú proces starnutia, ktorý môže viesť k vývoju chorôb. Tie však nájdete aj v iných rastlinách. Pestrec špecificky obsahuje vysoké hladiny lipofilných extraktov zo semien rastlín, ktoré pôsobia ako bioflavanoidné antioxidanty, ktoré zvyšujú imunitu a spomaľujú oxidačný stres.

Prínosy pestreca mariánskeho pôsobia tak, že toxíny účinnejšie vychádzajú z tela a chránia tak pečeň pred poškodením. Silymarín, čo je flavonoid pochádzajúci z rastliny pestreca mariánskeho, sa v tradičnej medicíne používa aj ako prírodný prostriedok proti chorobám pečene kvôli svojej silnej antioxidačnej aktivite.

Pestrec pôsobí aj proti zápalom v tele. Redukuje ich a tak môže zabrániť rôznym chorobám, ktorých príčinou sú práve zápaly.

1224C177-FAB5-4994-8E61-DDF42463184C

Na čo sa najčastejšie užíva ?

Aj keď existuje mnoho rôznych výhod ostropestreca mariánskeho, najznámejšia výhoda v ľudovom liečiteľstve je, že je prírodným podporovateľom pečene a detoxikátorom a niekedy sa používa na liečenie chorôb pečene, ako je cirhóza , žltačka a hepatitída, ako aj problémy so žlčníkom. Pečeň neustále pracuje, aby nás chránila pred toxínmi, ktoré sú bežné v našom každodennom živote, pôsobí ako filter a odstraňuje škodlivé látky z tela. Ukázalo sa, že výhody Pestreca mariánskeho zahŕňajú zníženie alebo dokonca zvrátenie poškodenia pečene spôsobené liekmi na predpis, alkoholom, antibiotikami , znečistením, ťažkými kovmi atď.

Existuje celý rad produktov Pestreca mariánskeho. Semená a listy rastliny ostropestreca mariánskeho sa môžu konzumovať vo forme piluliek, prášku, tinktúry, extraktu alebo čaju. Semená sa môžu jesť aj úplne surové, najlepšie účinky sú často krát spomínané pri drvenom pestreci.

1. Detoxikácia pečene

Ostropestrec je od pradávna využívaný ako prostriedok na čistenie pečene . Pomáha obnovovať pečeňové bunky a napravuje poškodenie pečene a zároveň odstraňuje toxíny z tela, ktoré sa spracovávajú v pečeni. Ostropestrec je účinný pri prirodzenom zvrátení toxicity v tele vrátane škodlivých účinkov konzumácie alkoholu, pesticídov v potravinách , ťažkých kovov a znečistenia vzduchu, ktorý dýchame.

Pečeň je v skutočnosti náš najväčší vnútorný orgán a je zodpovedný za vykonávanie mnohých základných detoxikačných funkcií. Stav našej krvi v celom tele je závislý aj na zdraví našej pečene. Ako „čistič krvi“ musí pečeň každý deň aktívne čistiť krv, aby podporovala takmer každú funkciu v našom tele.

Pečeň pomáha odstraňovať toxicitu a škodlivé látky z našej krvi, pomáha pri tvorbe hormónov, detoxikuje telo, uvoľňuje glukózu do krvného riečišťa, čím dodáva telu stálu energiu a uvoľňuje žlč do nášho tenkého čreva, vďaka nej sa tuk môže absorbovať z potravín. Problémy s pečeňou a zlá funkcia pečene môžu spôsobiť mnoho problémov!

Ostropestrec sa historicky používa pri rôznych ochoreniach pečene vrátane:

alkoholické ochorenie pečene

akútna a chronická vírusová hepatitída

toxínmi indukované ochorenia pečene

2. Môže pomôcť chrániť pred rakovinou

Semená ostropestreca mariánskeho sú vysokým zdrojom antioxidačného flavonoidu nazývaného silymarín, ktorý sa v skutočnosti skladá z niekoľkých ďalších účinných látok známych ako flavolignany. ( 4 ) Silymarín je spojený so znížením rizika rozvoja rakoviny povzbudením vlastného imunitného systému , bojuje proti poškodeniu DNA a zvráteniu rastu rakovinových nádorov.

V roku 2007, po preskúmaní mnohých štúdií zahŕňajúcich terapeutické liečby pestreca mariánskeho, vedci z University of Minnesota zistili, že:

Existujú silné predklinické dôkazy o silymarínových hepatoprotektívnych a antikarcinogénnych účinkoch, vrátane inhibície rastu rakovinových buniek v ľudskej prostate, koži, prsníkoch a krčných bunkách.

Asi 50 až 70 percent molekúl silymarínu prítomných v ostropestreci mariánskom je typ nazývaný silybin, tiež známy ako silibinín. Tento antioxidant stimuluje syntézu proteínov a mení vonkajšiu vrstvu zdravých buniek a chráni ich pred poškodením a mutáciou. Inhibuje toxíny z prebývania v tele; pomáha pri obnove buniek; a pôsobí proti škodlivým účinkom znečisťujúcich látok, chemikálií a ťažkých kovov, ktoré môžu spôsobiť „poškodenie voľnými radikálmi“.

Podľa vedcov, z Katedry experimentálnej a klinickej medicíny Univerzity Magna Graecia, silymarín pôsobí ako protektor rakoviny, pretože je „látkou blokujúcou toxíny“ a inhibuje väzbu toxínov na receptory bunkovej membrány.

3. Môže pomôcť znížiť hladinu vysokého cholesterolu

Americká národná lekárska komora považuje pestrec za silný protizápalový liek. Pestrec prospieva zdraviu srdca a pomáha znižovať vysoké hladiny cholesterolu znižovaním zápalu, čistením krvi a prevenciou oxidačného stresu v tepnách.

Aj keď je stále potrebný hlbkový výskum, predbežné štúdie ukazujú, že keď sa silymarín (výťažok z ostropestreca mariánskeho) používa v kombinácii s inými tradičnými liečebnými metódami, hladina celkového cholesterolu a cholesterolu s nízkou hustotou (LDL alebo „zlý“) sa zlepšuje.

Existujúce štúdie o možných srdcových výhodách ostropestreca mariánskeho sa uskutočnili iba u ľudí s cukrovkou, ktorí majú tendenciu mať vysokú hladinu cholesterolu. V tejto chvíli nie je jasné, či bodliak mariánsky má rovnaké účinky na ľudí bez cukrovky a či sa v budúcnosti použije na prirodzené zníženie hladiny cholesterolu.

4. Môže pomôcť kontrolovať alebo predchádzať cukrovke

Podľa Národného inštitútu zdravia existuje presvedčivý výskum, ktorý ukazuje, že užívanie silymarínu, hlavnej chemikálie nachádzajúcej sa v ostropestreci mariánskom, spolu s konvenčnou liečbou môžu pomôcť pri regulácii príznakov cukrovky . V experimentálnych a klinických štúdiách sa zaznamenal cenný účinok antioxidantov nachádzajúcich sa v ostropestreci mariánskom, ktorý pomáha pacientom rezistentným na inzulín znížiť hladinu cukru v krvi.

Jedna štúdia z roku 2006, ktorú uskutočnilo oddelenie farmakológie Ústavu liečivých rastlín, zistila, že keď diabetickým pacientom bol podávaný extrakt silymarínu počas obdobia štyroch mesiacov, ich hladina glukózy v krvi a hladina inzulínu nalačno sa významne zlepšili v porovnaní s pacientmi, ktorí dostávali placebo.

Je to pravdepodobne pravda, pretože pečeň je čiastočne zodpovedná za reguláciu hormónov vrátane uvoľňovania inzulínu do krvného obehu. Inzulín je zodpovedný za riadenie hladín glukózy (cukru) v krvi, čo je zvlášť dôležité pre diabetikov.

5. Môže pomôcť zabrániť žlčníkovým a obličkovým kameňom

Pečeň je hlavným tráviacim orgánom, ktorý pomáha spracovávať výživné látky a toxíny, ktoré vstupujú do nášho tela prostredníctvom potravín, vody a vzduchu. Pretože pečeň a ďalšie tráviace orgány – napríklad žlčník , pankreas, črevá a obličky – úzko spolupracujú pri zlepšovaní zdravia pečene, tiež pomáha predchádzať žlčníkovým kameňom a obličkovým kameňom .

Aj keď je výskum na túto tému obmedzený, môže byť pestrec mariánsky užitočný pri prevencii žlčníkových kameňov z dôvodu schopnosti pestreca mariánskeho zvyšovať tok žlče a pomáhať pri detoxikácii pečene a žlčníka. Žlčové kamene sa tvoria, keď sa cholesterol a ďalšie látky vo vašej žlči spoja. Je to problematické, pretože sa môžu stať pevnejšími a môžu sa usadiť vo vnútornej výstelke žlčníka.

6. Má účinky proti starnutiu

Pretože antioxidanty ostropestreca mariánskeho pomáhajú zabrániť poškodeniu voľnými radikálmi v tele a odstraňujú znečisťujúce látky a odpad z krvi a zažívacieho traktu, môže bylina skutočne pomôcť spomaliť proces starnutia. Platí to tak pre povrch pokožky, ako aj pre orgány, pretože antioxidanty môžu chrániť vaše telo pred chronickým ochorením.

Ochranné vlastnosti z ostropestreca mariánskeho môžu byť vynikajúce pri znižovaní viditeľných príznakov starnutia , takže konzumácia ostropestreca mariánskeho môže byť ľahkým spôsobom, ako zabrániť rakovine kože a poškodeniu kože, ako aj akné, tmavým škvrnám, vráskam. Hoci výskum na túto tému je obmedzený, štúdia na zvieratách publikovaná v publikácii Photochemistry and Phobobiology zistila, že silymarín chránil pokožku myší, ktoré boli vystavené oxidačnému stresu vyvolanému UV žiarením, a znížil leukocyty, ktoré podporujú zápaly. Takže ak premýšľate, či je pestrec mariánsky vhodný pre vašu pokožku, môže byť odpoveďou áno kvôli jeho antioxidačným vlastnostiam.

 

E40F90E3-E173-4A74-A465-511136BDC2D4

Zdroje

[1] Advances in the use of milk thistle (Silybum marianum).Post-White J1, Ladas EJ, Kelly KM.

[2]Milk thistle in liver diseases: past, present, future.Abenavoli L1, Capasso R, Milic N, Capasso F.

[3]Recent advances in the analysis of flavonolignans of Silybum marianum. Csupor D1, Csorba A1, Hohmann J2.

[4] Advances in the use of milk thistle (Silybum marianum). Post-White J1, Ladas EJ, Kelly KM.

[5]The efficacy of Silybum marianum (L.) Gaertn. (silymarin) in the treatment of type II diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial.Huseini HF1, Larijani B, Heshmat R, Fakhrzadeh H, Radjabipour B, Toliat T, Raza M.

[6] Milk Thistle: Effects on Liver Disease and Cirrhosis and Clinical Adverse Effects: Summary C Mulrow, V Lawrence, B Jacobs, C Dennehy, J Sapp, G Ramirez, C Aguilar, K Montgomery, L Morbidoni, JM Arterburn, E Chiquette, M Harris, D Mullins, A Vickers, and K Flora.

[7]Silymarin, a Flavonoid from Milk Thistle (Silybum marianum L.), Inhibits UV-induced Oxidative Stress Through Targeting Infiltrating CD11b+ Cells in Mouse Skin Santosh K. Katiyar,1,2,3,* Sreelatha Meleth,4 and Som D. Sharma1

[8] Glutathione! Integr Med (Encinitas). 2014 Feb; 13(1): 8–12.

[9] Protective effects of silymarin, a milk thistle (Silybium marianum) derivative on ethanol-induced oxidative stress in liver.Das SK1, Vasudevan DM.

[10] Selectivity of silymarin on the increase of the glutathione content in different tissues of the rat.Valenzuela A, Aspillaga M, Vial S, Guerra R.

 

Späť do obchodu