KOREŇ MACA – VIETE ČO HO ROBÍ VÝNIMOČNÝM?

1133large.jpg

 

Maca, alebo peruánsky ženšen je názov rastliny , ktorá rastie v Andách v Peru v nadmorskej výške 4 000 m.n.m. V nepriaznivých klimatických podmienkach sa darí len rastlinám, ktoré sú odolné. Na rozdiel od rastlín, ktoré rastú v prijateľnejších podmienkach vynikajú tieto vyšším množstvom účinných a aktívnych látok. Musia sa popasovať s drsnou prírodou, výkyvmi počasia a s nehostinnými podmienkami. Maca je v tomto smere nepochybne preborníkom. 

Koreň Maca - využitie

Maca sa ako každodenný pokrm využíva už celé stáročia. Neslúžila ale len ako pokrm. Pripisovali sa jej mnohé ďalšie účinky a o jej vplyve na ľudský organizmus  sa dodnes vedú mnohé diskusie, robia výskumy, testy a štúdie.

Koreň tejto rastliny pripomína repu alebo reďkovku a chuťou sa najviac podobá zemiaku. Môže sa konzumovať surová a aj tepelne upravená,  môže sa pridávať do šalátov, nápojov alebo džemov. U nás sa najčastejšie môžete stretnúť s jej práškovou formou. Sušený práškový koreň maca sa používa ako výživový doplnok, po ktorom siahajú hlavne športovci.

maca-flour-1502821.jpg

Maca - druhy

Existuje niekoľko druhov tejto rastliny, ktoré sa od seba líšia veľkosťou, sfarbením a aj svojimi účinkami na organizmus.

Žltá maca – (žltý prášok) jej možné účinky ocenia hlavne ženy. Pripisujú sa jej účinky ako zmiernenie symptómov menopauzy, udržiavanie hormonálnej rovnováhy, zvyšuje plodnosť žien a vraj aj celkovo pôsobí na pokožku, udržuje ju zdravú, zmierňuje tvorbu akné, zosvetľuje pigmentové škvrny a čistí pleť.

Červená maca – (červený prášok) zo všetkých odrôd rastliny obsahuje najviac antioxidantov, z toho dôvodu je považovaná za najcennejší typ. Skúmaním na zvieratách sa zistilo, že červená maca priaznivo pôsobí na zväčšenú prostatu, môže byť účinná aj proti rakovine prostaty a taktiež zabraňuje rednutiu kostí. Testy sa zatiaľ uskutočnili len na zvieratách a účinok koreňa na ľuďoch nie je preukázaný, predpokladá sa, že by podobne mohol účinkovať aj na ľudský organizmus.

Čierna maca – (tmavý prášok) často sa tento typ označuje aj ako prírodná viagra. Podľa štúdie z r 2001 môže žltá maca kladne ovplyvňovať pohyblivosť spermií a zvýšiť ich množstvo. Mohla by aj napomáhať budovaniu svalovej hmoty, zlepšovať pamäť a zmierňovať depresie.

Maca – zdroj vitamínov, minerálov a ďalších zdraviu prospešných látok.

Maca je bohatým zdrojom živín. Obsahuje:

-         Vitamíny: A, B1 (tiamín), B2 (riboflavín) , B3 (niacín), C, D a E

-         Minerály a stopové prvky: železo, horčík, meď, sodík, draslík, zinok, vápnik, bizmut, kremík, fosfor, selén, jód a bór

-         Proteíny

-         Enzýmy

-         Aminokyseliny

-         Alkaloidy

-         Steroly

-         Vlákninu

-         Makeány a makamidy

-         Mastné kyseliny

Vďaka množstvu živín, ktoré koreň maca obsahuje sa táto potravina radí medzi superpotraviny. Každá z týchto zložiek je pre ľudský organizmus prospešná. Aj keď  každý typ koreňa má svoje špecifické plusy, všeobecne má maca na organizmus priaznivý vplyv.

Vplyv na organizmus

Maca nie je len bohatým zdrojom živín, ale aj adaptogén, teda látka, ktorá zvyšuje odolnosť organizmu pri strese. Pre ľudský organizmus je stresujúce aj cvičenie. Vrcholoví športovci, ktorí neraz prekonávajú vlastné rekordy sú pod takýmto stresom neustále. Adaptogény (teda aj koreň maca)  môžu zvýšiť odolnosť organizmu športovca. Vďaka tomu rekonvalescencia po tréningu je kratšia, organizmus sa rýchlejšie dostane do formy a je pripravený na väčšiu záťaž.

Predpokladá sa, že flavonoidy  môžu zmierňovať depresie a znižovať krvný tlak.

Polyfenolové antioxidanty a glukozinoláty môžu chrániť pokožku pred UV žiarením. Testy na zvieratách to potvrdili. Tu je ale potrebné nanášať macu na pokožku.  Ak ju konzumujete tieto jej benefity nevyužijete.

Predpokladá sa súvislosť medzi glukozinolátmi a rakovinou prostaty. Príjem tejto zložky v potrave môže znižovať riziko vzniku rakoviny prostaty. Ukazujú sa aj účinky tejto zložky proti rakovine vaječníkov.  

maca-1360646_1920.jpg

Makeány a makamidy pravdepodobne hrajú dôležitú úlohu pri zvyšovaní vytrvalosti, budovaní svalovej hmoty, potláčaní únavy a zmierňovaní stresu. Z tohto dôvodu sa produkty s obsahom koreňa maca stali hitom vo svete športovcov.

Makamidy a makeány – jedinečné bioaktívne látky len v koreni maca

Makamidy a makeány sú látky, vďaka ktorým je táto rastlina tak výnimočná. Nakoľko sa o týchto zložkách veľa nevie sú pod drobnohľadom vedcov z celého sveta, ktorí pomaly ale isto odhaľujú ich kladné účinky na organizmus. Dlho sa myslelo, že sú zodpovedné práve za zvýšenie odolnosti organizmu, výkonu a vytrvalosti a že sa môžu podieľať na budovaní svalovej hmoty. V súčasnosti sa darí tieto názory potvrdzovať  a preukazujú sa aj mnohé ďalšie pozitívne účinky týchto látok na organizmus.

Makamidy  ( macamidy, amidové deriváty mastných kyselín s dlhým reťazcom) sú zaujímavou zložkou v koreňoch maca. Nenachádzajú sa v žiadnej inej rastline (aspoň doteraz ich nikde inde neobjavili) a zaujímavý je aj ich obsah. V čerstvom koreni je ich minimum, ich množstvo sa ale zvyšuje sušením koreňa. Dôležitú úlohu pritom hrajú glukozinoláty, lipidy a amidy. Najviac makamidov vzniká ak sa koreň suší pri teplote okolo 30°C. Vplyvom vzduchu sa množstvo makamidov v sušenej Mace zas znižuje.

Macamidom, sa podľa niekoľkých farmakologických štúdií  pripisuje viacero biologických aktivít. Predpokladá sa, že makamidy môžu pôsobiť na CNS (centrálny nervový systém), kde regulujú uvoľňovanie neurotransmiterov (prenášače vzruchu), môžu mať pozitívne účinky pri Alzheimerovej chorobe,  môžu zlepšiť kognitívne schopností ale môžu byť aj prevenciou pred osteoporózou a potvrdzuje sa aj ich schopnosť potláčať únavu. To ale nie je všetko. Môžu mať protizápalové, analgetické, protirakovinové, antioxidačné účinky, zvyšujú aj ochranu ciev.

V koreni maca sa doteraz objavilo až 18 druhov makamidov. Každý z nich môže priaznivo ovplyvňovať v organizme niečo iné. kým niektoré účinkujú na CNS, iné môžu zmierňovať bolesť, či potláčať pocit únavy.

Testy na myšiach preukázali ich účinnosť pri strese vyvolanom cvičením.  Myši, ktoré dostávali makamidy (koreň maca) vydržali preplávať dlhší úsek a navyše po tomto, pre ne fyzicky náročnom teste, mali oveľa nižšie hodnoty stresových  látok než myši, ktoré macu nedostávali. Predpokladá sa, že makamidy ovplyvňovali energetický metabolizmus, čím sa zvyšovala produkcia energie a potláčala únava. Zároveň sa maca, ako adaptogén, postarala o to, aby organizmus lepšie odolával stresovým faktorom.

Ďalšou zaujímavou zložkou koreňa maca sú makaény (macaeny, nenasýtené deriváty mastných kyselín s dlhým reťazcom). Ani tieto zložky nie sú poriadne preskúmané, ale zatiaľ sa predpokladá, že môžu regulovať metabolizmus lipidov. Môžu znížiť hladinu cirkulujúcich a aj bunkových lipidov v krvi obéznych pacientov a prispievať tak k zníženiu hmotnosti alebo zvyšovaniu energie.

Niektoré typy makeánov sa okrem koreňa maca našli aj v rastlinách ako artemisia, baklažán alebo v paradajkách. Makeány obsahujú zložky, ktoré ničia rakovinové bunky spôsobujúce rakovinu vaječníkov. Aj keď sa táto zložka našla v makeánoch z baklažánu, predpokladá sa, že sa nachádzajú aj v mace, keďže táto rastlina obsahuje viac typov makeánov.

training-828744_1920.jpg

Vplyv na športový výkon

Koreň maca môže zvyšovať športové výkony, zvyšovať vytrvalosť a budovať svalovú hmotu. Často sa po doplnkoch stravy s macou siaha pri vytrvalostných a silových športoch. Aj keď sa presne nevie ako ovplyvňuje sušený koreň macy organizmus v tomto smere, existuje pár štúdií a testov (na zvieratách aj ľuďoch), ktoré tieto účinky potvrdzujú.

Testovanie podstúpilo 8 účastníkov. Každý z nich absolvoval 40 km na bicykli. Následne dostávali dva týždne extrakt z macy a placebo. Po dvoch týždňoch si trasu dlhú 40 km prešli na bicykloch znova. Vytrvalosť a aj výkon účastníkov, ktorí dostávali extrakt z macy sa výrazne zlepšila, nie len oproti ostatným účastníkom testu ale hlavne v porovnaní s ich výsledkami spred dvoch týždňov.

Koreň maca je rozhodne z pohľadu vedcov zaujímavou plodinou, ktorá v sebe skrýva obrovské množstvo živín, bioaktívnych a aj vzácnych látok, ktoré sa v iných plodinách nenachádzajú (prípadne v minimálnom množstve). Aj keď si jej benefity všimli hlavne športovci, môže byť maca a produkty z nej významným doplnkom stravy pre každého, komu na vlastnom zdraví záleží. Sušený koreň pôsobí na organizmus komplexne a udržuje ho vo fyzickej a aj psychickej pohode. Ako to táto rastlina z nehostinného prostredia Ánd dokáže sa síce stále presne nevie, ale o jej kladnom vplyve na organizmus sa už niečo tuší.

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19689071/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11753476/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19781622/

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2016.1274905

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996920308449

https://www.intechopen.com/books/antioxidants-in-foods-and-its-applications/antioxidants-in-maca-lepidium-meyenii-as-a-supplement-in-nutrition

https://althealthworks.com/the-health-benefits-of-red-yellow-and-black-maca/

https://gymbeam.sk/blog/maca-zvysuje-plodnost-a-libido/

https://www.jamieson.sk/sk/maca-energia-zivota-podpora-plodnosti.b-279.html

https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-diet-maca-root

https://www.sportujeme.sk/co-je-maca/

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-maca-root#TOC_TITLE_HDR_11

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0102695X18307270

Späť do obchodu