KAKAO A JEHO PREDNOSTI

1028large.jpg

 

Kakao a antioxidanty

Okrem rady vitamínov tento bôb obsahuje rovnako ako ovocie, obilniny, orechy či zelenina antioxidačné zlúčeniny. Antioxidačné vlastnosti kakaa môžu súperiť s bobuľami Acai alebo čučoriedkami, ktoré sú jednými z najsilnejších antioxidantov. Tieto bôby prekonávajú antioxidačné vlastnosti červeného vína a aj zeleného čaju. Antioxidanty sú vyhľadávané hlavne pre svoje omladzujúce účinky.

Zaujímavý fakt o kakau

Za vznik čokolády ďakujeme kakau a za to zasa Aztékom. Podľa starej indiánskej legendy aztécky boh Quetzalocoatl (operený had) zostúpil z nebies, kde ukradol kakaovník a priniesol ho na zem. Podľa aztékov je kakaovník veľmi vzácny strom, symbol života a plodnosti.

Blahodárne účinky kakaa na srdce

Kakao má podpornú funkciu pre zdravý chod srdca. A nie len preto naše srdiečko často krát túži po výrobkoch z neho. Je to hlavne pre jeho skvelú a nezameniteľnú chuť. Aj keď, najviac sa ho vo svete skonzumuje v čokoláde. Nesladený poklad Aztékov  je obzvlášť dobrý pre tých, ktorí  bojujú s diabetom   alebo   citlivosťou   na   cukry.  Nezvyšuje hladinu   cukru   v krvi  a ani nevedie k výkyvom hladiny cukru.  To taktiež   zlepšuje   funkciu   buniek  a vďaka tomu sa cítime zdravší. Má nízky glykemický index ale vysoký podiel tuku. Preto s jeho konzumáciou to zasa netreba preháňať

 

bigstock-Cocoa-Bean-Scoop-4686325.jpg

 

Pozitívny vplyv kakaa na psychickú pohodu

Zlúčeninám   v   kakau je   dlhodobo   pripisovaný účinok s   rastúcou   úrovňou   a   vyvážením   serotonínu ,  čo prispieva   k   pocitu   spokojnosti   a   šťastia . Udržiavanie rovnováhy serotonínu zároveň pomáha aj proti PMS. Výrobky z týchto bôbov sa už stáročia používajú ako afrodiziakum.

Pôsobenie kakaa na funkcie mozgu

Kakao okrem iného obsahuje aj kofeín, a spolu v kombinácií s vitamínmi a minerálmi čo obsahuje, pozitívne ovplyvňuje mozgovú činnosť. Vďaka tejto kombinácii sa dokážete lepšie sústrediť. Okrem iného kakao tlmí aj pocit únavy a optimalizuje mozgovú činnosť.

Ďalšie blahodárne látky obsiahnuté v kakau

Teobromín, ktorý sa vyskytuje hlavne v kakau, má jemný dlhotrvajúci stimulačný účinok na organizmus. Používa sa aj v medicíne ako diuretikum,  vazodilatancium  a srdcový stimulant.

Fenyletylamín je   jeden   zo   stimulátorov nálady .  V   kombinácii   s   teobromínom ,  môže   fenyletylamín   pozdvihnúť   vašu   náladu   a   máte   pocit ,  čo   sa   dá popísať len   ako   pocit   pohody .  Fenyletylamín   je  aj jemné  antidepresívum ,  ktoré funguje   podobne   ako prísun do   tela   endogénneho   dopamínu   a   adrenalínu   ( v  nízkych dávkach).

Ďalšie pozitívne účinky kakaa

  • Zlepšuje krvný obeh
  • Pôsobí proti starnutiu
  • Potláča kašeľ
  • Znižuje hladinu cholesterolu
  • Zvyšuje výkon mozgu
Späť do obchodu